Єнакіївський металургійний завод зазнав серйозних пошкоджень у результаті артобстрілу

22 Серпень 2014

У результаті вчорашнього артобстрілу Єнакіївського металургійного заводу (ЄМЗ) Групи Метінвест з ладу вийшли вапняно-випалювальний і вогнетривкий цехи, серйозних пошкоджень зазнали конвертерний та енергетичні цехи, а також управління залізничного транспорту. Жертв немає.

Учора в результаті артилерійського обстрілу території ЄМЗ було пошкоджено цехи основного виробництва і значний обсяг комунікацій. За попередньою оцінкою, вапняно-випалювальний і вогнетривкий цехи потребують капітального ремонту. В конвертерному цеху серйозно пошкоджено блок водопідготовки МБЛЗ (машина безперервного лиття заготовок). Зруйновано зрошувальні системи та обшивку градирні. Пошкоджено електрофільтри цеху вентиляції. В управлінні залізничного транспорту зруйновані деякі ділянки залізничних колій, фронтальний ковшовий навантажувач та універсальна колійна машина. Також постраждали будівлі та споруди допоміжних цехів (складські та побутові приміщення).

Генеральний директор ЄМЗ Олександр Подкоритов: «Ситуація на меткомбінаті складна, однак менеджмент і фахівці підприємства за підтримки керівництва Групи Метінвест продовжують підтримувати завод у працездатному стані. Через значні технологічні проблеми, що виникли в результаті бойових дій, існують ризики втрати робочих місць – сьогодні ми забезпечуємо роботою близько 6000 чоловік, і це без урахування пов'язаних з нами підрядних компаній та організацій. Зупинка заводу – це не лише удар по місту Єнакієве. Це великі втрати для бюджетів усіх рівнів. Сьогодні близько 25% бюджету міста Єнакієве – це вклад нашого заводу. У 2013 році ЄМЗ перерахував до бюджетів усіх рівнів і позабюджетні фонди 336 млн гривень, що на 49% більше, ніж у попередньому році. Після того, що трапилося, я не візьмуся прогнозувати обсяг бюджетних відрахувань до кінця 2014 року. Зрозуміло, що ми багато втрачаємо. Залишається лише сподіватися, що втрати в результаті можна буде відшкодувати».

Нагадаємо, 18 серпня 2014 року в ході бойових дій були пошкоджені високовольтні лінії електропередач (110кВ), що живлять місто Єнакієве. Таким чином був знеструмлений завод і зупинено виробництво. Більшість працівників підприємства були відправлені додому. На заводі залишилися лише технологічний персонал і чергові бригади. А двома днями раніше, 16 серпня, озброєні представники ДНР викрали маневровий тепловоз, доля якого досі невідома.

Довідка

ПАТ «ЄМЗ» є одним з провідних світових виробників квадратної заготівки. Підприємство виробляє литу заготовку, стрижневий прокат, а також різні сортові профілі (балки, швелери, кутики тощо). ЄМЗ входить до Металургійного Дивізіону Групи Метінвест. ЄМЗ є єдиним в Україні виробником напрямних профілів для ліфтів.

У 2013 році підприємства Групи Метінвест – Єнакіївський металургійний завод і Макіївська філія – відвантажили споживачам 2,8 млн тонн товарного прокату, що на 5,4% більше порівняно з 2012 роком. Також ЄМЗ збільшив випуск сталі на 5,7% до 2,9 млн тонн (2,7 млн тонн у 2012 році). Чавуну вироблено 2,6 млн тонн, на 4,8% більше, ніж у 2012 році (2,3 млн тонн). Крім того, в 2013 році ЄМЗ виробив 1,9 млн тонн агломерату.

На ЄМЗ працюють найсучасніші на сьогоднішній день доменні печі в Україні (ДП-3 і ДП-5) і перші вітчизняні машини безперервного лиття заготовок (МБЛЗ).

У 2011 році на майданчику ЄМЗ почалося будівництво високотехнологічної повітророзподільної установки ASU-1400, у 2012 році ЄМЗ почав зведення установки для вдування пиловугільного палива в доменні печі. У 2013 році стартував проект з будівництва сучасної агломераційної фабрики.

У 2012 році ДП-3 ЄМЗ була визнана кращим промисловим об'єктом України за підсумками щорічного конкурсу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

ЄМЗ входить до Металургійного дивізіону Групи Метінвест.