Метінвест відкрив дитячий «Острівець» у Єнакієвому

13 Липень 2012

В Єнакієвому відкрився перший об'єкт, створений у рамках корпоративної соціальної програми Метінвесту "Місто - нашими руками». Клуб «Острівець» навстіж відчинив свої двері для дітей соціально незахищеної категорії, де маленькі єнакіївці отримають можливість розвивати свої здібності та спілкуватися один з одним.

Ідею про створення дитячого об'єднання, де дітлахи з груп соціального ризику будуть відчувати себе потрібними, можуть різносторонньо розвиватися та розширити коло спілкування ще кілька років тому висловили члени міської громадської організації «Здоровий та вільний спосіб життя-XXI». Навіть приміщення для організації дитячого клубу було знайдено (вул.Комуністична, буд.32, кв.16), хоча його стан залишав бажати кращого. Коштів на створення сприятливих умов для реалізації ідей у громади  практично не було.

«Правду кажуть, що якщо мрія повинна втілитися, доля допоможе, - розповідає голова МГО «Здоровий та вільний спосіб життя-XXI» Ігор Лисенко. - Коли ми дізналися, що Метінвест запустив у Єнакієвому пілотний проект «Місто - нашими руками», зрозуміли, що це наш шанс реалізуватися. Буквально на наступний день ми оформили заявку на участь у конкурсі та передали її координаторам програми. Потім був захист проекту, очікування вердикту оціночної комісії і, звичайно, найбільш хвилюючий момент - перемога у конкурсі. Протягом березня-липня 2012 року наша організація власними силами готувала приміщення до роботи. Паралельно велася робота зі школами про підбір дітей для нашого клубу. З початком навчального року «Острівець» зможе прийняти своїх «остров'ян».

Суть проекту проста - клуб «Острівець» має намір працювати з дітьми із груп соціального ризику (вуличними дітьми, дітьми з малозабезпечених або неблагополучних сімей, дітлахами, що залишилися без батьківської опіки). Для дітей буде організовано активне дозвілля, у рамках якого юні єнакіївці можуть спробувати себе в ролі журналістів, випускаючи дитячу газету «Здоровий спосіб життя", або проявити свої акторські здібності у театральній студії. Також всі можуть пройти курси комп'ютерної грамотності, стати учасниками спортивних змагань. Велику увагу буде приділено й соціально-психологічної допомоги: для дітвори пройдуть тематичні зустрічі та тренінги. Здійснювати навчання передбачається на громадських засадах.

На кошти, що були виділені Метінвестом, МГО «Здоровий таі вільний спосіб життя-XXI» провела повну реконструкцію приміщення. Зяючі порожнечею отвори чотирьох вікон та балкон заповнили новенькі склопакети, були встановлені міжкімнатні та вхідні двері, оновлені комунікації та повністю поміняна підлога та інше. Також було придбано необхідне обладнання для занять із дітьми.

Нагадаємо, що інфраструктурний конкурс, який стартував в Єнакієвому у квітні 2011 року, побудований на умовах співпраці, тобто городяни самостійно формулювали проблемні питання, доводили їх актуальність для міста, а також пропонували способи їх вирішення. Метінвест взяв на себе відповідальність профінансувати пропозиції єнакіїців - по 50 тис. грн на кожен проект. Крім того, Компанія залишила за собою право здійснювати моніторинг проектів та контролювати витрачання коштів. Всі проекти повинні бути реалізовані протягом півроку з моменту підписання договорів.

Для участі у першому конкурсі «Місто - нашими руками» в 2011 році було подано 15 заявок від ініціативних груп громадян, громадських організацій та муніципальних установ Єнакієвого. У підсумку експертна рада відібрала чотири актуальних для міста проекту. Переможцями конкурсу стали: громадські організації «Здоровий та вільний спосіб життя - ХХІ», «Чистий світ», молодіжна громадська орг-ція «Спортивний клуб «Здоров'я», Центр психолого-педагогічної корекції на базі Єнакіївської загальноосвітньої школи соціальної реабілітації. У лютому 2012 року з переможцями було укладено договори та перераховано домовлені по ним суми.

Відзначимо, що у березні 2012 року конкурс «Місто - нашими руками» стартував в Єнакієвому вдруге. Практика показала, що популярність ідеї по створенню кращих соціальних проектів за рік зросла. Єнакіївці активно включилися до конкурсу та цього року подали в два рази більше заявок. Метінвест у свою чергу пішов назустріч жителям Єнакієвого, збільшивши бюджет конкурсу до 350 тис.грн.